Kamerleden maken zich grote zorgen over de brandveiligheid van hoge woongebouwen in Nederland

Kamerleden maken zich grote zorgen over de brandveiligheid van hoge woongebouwen in Nederland. Na de brand in de Grenfell Tower in Londen, die bijna drie jaar geleden 72 levens eiste, is gemeenten gevraagd alle hoogbouw te inspecteren op de aanwezigheid van brandonveilige gevelplaten. De meeste gemeenten hebben daar nog helemaal geen werk van gemaakt.

Bij een brand is de ontvluchting van een hoog woongebouw veelal beperkt tot het centrale trappenhuis van een woongebouw. Deze trappenhuizen moeten voor de ontvluchting conform het bouwbesluit altijd van brand en rook gevrijwaard zijn. Bij het ontbreken of niet toepassen van voorsluizen of indien er sprake is van slechts 1 trappenhuis / vluchtweg is een overdrukinstallatie vereist. Dit overdruksysteem zorgt ervoor dat deze trappenhuizen rookvrij worden gehouden. Maar er is nog een ander potentieel gevaar bij dergelijke hoogbouw aanwezig. In hoge gebouwen zijn altijd liften aanwezig welke door de aanwezige liftschachten een potentieel gevaar kunnen zijn bij de rookverspreiding. Bij een automatische melding vanuit het aanwezige branddetectiesysteem worden de liften altijd naar de begane grond gestuurd. Echter er is 1 uitzondering bij gebouwen hoger dan 20 meter want hier is altijd een brandweerlift vereist. De brandweerlift is alleen bestemd voor de brandweer. Als de brand is op een hogere verdieping is, moet de brandweer zo snel mogelijk bij het vuur kunnen komen. Deze brandweerlift kan, zeker in hoge gebouwen, ervoor zorgen dat de brandweer snel bij de bovenste verdiepingen komt. Om te blussen of om mensen te evacueren. Veelal komen de woningen uit op een centraal deel (lobby) van de toren waarin ook de liften / brandweerlift zich bevind. Via de lobby wordt er gevlucht naar de aangrenzende trappenhuizen. De brandweerlift kan er voor zorgen dat er rookmigratie plaatsvind na verdiepingen door zijn aanzuigende werking bij het stijgen en dalen op andere bouwlagen waar geen brand heerst. Hierdoor wordt een veilige ontvluchting naar het trappenhuis belemmerd. ExcelAir stelt daarom dan ook dat de liftschachten altijd voorzien moeten worden van een overdrukinstallatie.

Mocht u vragen hebben over overdrukinstallatie voor trappenhuizen en / of liftschachten neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Bron: website RTL nieuws

Lees hier het volledige artikel