Autobrand veroorzaakt ravage in parkeergarage in Noorwegen

Een enorme brand heeft 7 januari j.l. plaatsgevonden rond de luchthaven van Stavanger in Noorwegen. Een parkeergarage stond in lichterlaaie en honderden auto’s zijn verwoest door de vlammen. Er is een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand. Vooralsnog lijkt een elektrische auto in de parkeergarage de boosdoener. De hulpdiensten werden omstreeks 15:30 in de middag gealarmeerd dat een elektrische auto in brand zou staan in de parkeergarage. De vlammen sloegen in razend tempo om zich heen. Al snel stonden meerdere verdiepingen met tientallen auto’s in brand. Het vuur begon op de begane grond. Zo’n 300 auto’s zijn in in de vuurzee verloren gegaan. Er zijn geen gewonden gevallen bij het incident. Volgens de brandweer is er instortingsgevaar. Het vliegverkeer in Stavanger is tot nader order stilgelegd.

Elektrische auto’s die aan het opladen zijn in een parkeergarage zijn een groot risicofactor. Natuurlijk is er niets aan de hand als het goed gaat. Gaat het echter mis, bijvoorbeeld door kortsluiting, dan gaat het ook echt goed mis zoals hier in Noorwegen. Het blussen van een elektrische auto is een lastige opgave. De brandweer kan niet zomaar de slang uitrollen en beginnen met blussen. Sterker nog, het kan de brand alleen maar erger maken. De brandweer heeft speciale technieken hoe om te gaan met brandende elektrische auto’s. Zo worden ze in een speciale waterbak gedoopt en blijft het voertuig hier enkele uren om te koelen. Beschadigde accupakketten kunnen vlam vatten, zelfs uren nadat een brand is geblust. Hier ligt een uitdaging voor de hulpdiensten. In een drukke parkeergarage is een brandende elektrische auto niet zomaar naar buiten gebracht. Bovendien is de kans groot dat meerdere EV’s naast elkaar staan te laden met meerdere brandende auto’s tot gevolg. In Noorwegen stonden meerdere verdiepingen in brand: een absoluut inferno. (via Bloomberg)

Bron: Autoblog
Het bovenstaande artikel is te lezen op autoblog.

In Noorwegen zijn er op dit moment veel elektrisch aangedreven voertuigen (EV). Meer dan 50% van het aantal aangeschafte voertuigen in Noorwegen is een EV.
Ook in Nederland is deze trend zichtbaar, de Tesla 3 was de laatste maanden de meest verkochte auto in Nederland. Het grootste risico op brand bij een elektrische auto is tijdens het oplaadproces, dit moet eigenlijk ook zo snel mogelijk gebeuren met grote laadstromen ten gevolg. Er ontbreekt enige verplichting tot jaarlijkse controle / keuring van de laadpunten, de vraag kan gesteld worden of de lader wel de stroom afgeeft die gespecificeerd is. Het risico van overbelasting is hierdoor niet uit te sluiten. Bij het stallen van voertuigen in een parkeergarage is er altijd een risico op brand, echter als we elektrische voertuigen in de garage gaan laden, wordt dit risico verhoogd.

De vraag die daarom gesteld moet worden is het verstandig om in een garage laadpunten te realiseren, immers we maken ook geen benzinepomp in een garage, omdat dit te veel risico met zich mee brengt. Bekend is dat een brandende elektrische auto slecht te blussen is met water, het is daarom van groot belang een autobrand in een garage zo spoedig mogelijk vast te stellen en de kansen op branduitbreiding te beperken. Bij de realisatie van een nieuwe garage zou je kunnen denken aan rookdetectie (met branddoormelding naar de brandweer) in combinatie met waterblussing (ter beperking van de omvang van de brand) of rookbeheersing (zichtmogelijkheden om brandende auto zo snel mogelijk in te pakken en te verwijderen). ExcelAir heeft hiervoor diverse oplossingen in huis, ook voor uw bestaande garage bieden wij unieke systemen om een deze garage zo goed mogelijk af te stemmen op de huidige ontwikkelingen.